Universum och andlighet

Skillnaden mellan andlighet och religion

2013-06-20 20:33 #0 av: [John2]

Orden nedan är till stor del Eckhart Tolles men en del är mina ord.

Många människor är medvetna om skillnaden mellan andlighet och religion. De inser att detta att ha trosföreställningar - en uppsättning tankar som man ser som den absoluta sanningen - inte gör en människa andlig oavsett vilka föreställningar det är rör sig om. I själv verket är det så att ju mer man gör sina tankar till sin identitet, desto mer avskuren blir man från den andliga dimensionen i sitt eget inre. Vissa religiösa människor likställer sanningen med tankarnas värld och eftersom de helt och hållet identifierar sig med sina tankar gör de anspråk på att vara de enda som besitter sanningen i ett omedvetet försök att skydda sin identitet. De inser inte intellektets begräsningar. Om man inte tror precis som de gör har man fel i deras ögon. För inte så länge sedan skulle de ha känt sig berättigade att döda en människa för det och det finns de som fortfarande gör det.
Det finns en ny andlighet, förändringen i mänsklighetens medvetenhet, som uppstår i stor utsträckning utanför de institutionaliserade religionernas strukturer. Det har alltid funnits öar av andlighet även i de religioner där intellektet har dominerat, trots att maktutövarna i de institutionaliserade hierarkierna har känt sig hotade av dem och ofta försökt undertrycka dem. I det förflutna skulle det varit otänkbart, särskilt i väst där den kristna kyrkan bokstavligen hade ensamrätt på andlighet. Vilken flera hävdar fortfarande och annat stämplas som sekterism, new age, hedendom osv.
De som inte kan se bortom formen (ytans värld som skapas av intellektet) blir ännu mer fast förankrade i sina trosföreställningar, det vill säga intellektet. Vissa är så fast i sina mentala positioner, som vilka anhängare till vilken politisk ideologi som helst. Fastlåsta mentala positioner skapar omedvetenhet och en rigid ytliga livsåskådning som är orsaken till många missförhållanden.

John

Anmäl
2013-06-20 22:36 #1 av: SHIAWASE

Visst ar det sa John, och valkommen hit!

Det viktiga ar ju att man standigt har kontakt med sin inre karna! Och inte fastnar i det yttre:)

Enkelt egentligen, har man kontakt med sig sjalv, den inre karnan, da har man heller inget behov att att forsoka "paverka" andra eller havda sig genom att saga typ "min sanning ar den enda" eller liknande. Da ar man fri och man ar aven sa fri att man kan tillata andra vara som de ar.

Men genom detta kommer man anda att paverka de manniskor man moter pa olika satt. Utan att behova "propagera" for nagot, utan bara genom att vara.

You are the Creator of YOU, not of things...If you Create the YOU that you want to be everything else will fall in place.

Shiawase

Anmäl
2013-06-22 01:04 #2 av: szirius

kärnan i alla religioner är detsamma, de modiga kan se detta och då behöver man inte döma varandra för vilken tro man harHjärta

Så länge vi babblar om olikheterna så har vi fokuserat på " vi och dem", dvs sekularisering. Vill vi däremot leva i sanningen att allt är ett så behöver fokus vara på likheterna , det som kan föra oss sammanRegnbåge.


Anmäl
2013-06-22 08:22 #3 av: [Kathja]1

kärnan i alla religioner är detsamma, de modiga kan se detta och då behöver man inte döma varandra för vilken tro man harHjärta

Fint! Och sant.


HjärtaSajtvärd på Tro Hjärta

Medarbetare på LawOfAttraction 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.