Medvetandet

Här finns din lycka och framgång

2011-09-21 16:58 #0 av: Saihtam

Varje stund är en ny möjlighet att bli och vara de vi är och att göra det vi innerst inne vill.

När vi lever våra liv kan det vara lätt att missa den storhet som det är att just leva. I allt vår uppmärksamhet uppslukas av glömmer vi bort det mest grundläggande som är helt ofattbart fantastiskt. Jag kan inte tänka mig något mer magnifikt eller storslaget än livet själv. Det är ett mirakel och vi har fått den stora gåvan att få uppleva det. Ibland kanske det inte känns som ett mirakel utan mer som något svårt, jobbigt eller kämpigt. Visst kan det vara så, det vet vi alla, men det är egentligen inte livet som orsakar det utan det är just vad vår uppmärksamhet uppslukas av och hur vi väljer att möta det. När allt känns jobbigt missar vi det storslagna eftersom vi är upptagna med vad vi tror är så viktigt. Ingenting är mer viktigt än att leva och känna miraklet som livet är, oavsett om vi har svåra utmaningar i det. När vi lever utifrån den nivån blir svåra utmaningar något vi vill möta och genom dem visa vilka vi är och stråla den lycka vi har hittat i att leva. Det är simpelt. Det är för att vi krånglar till det som vi missar denna lätthet som alltid finns närvarande.

I varje stund pågår det mest fantastiska som finns och det är livet. Uttrycket “Carpe Diem” som betyder “fånga dagen” är populärt och används flitigt men ibland missuppfattas innebörden av det. Många tror att man ska använda dagen och göra något vettigt av den. Det är förvisso sant och bra men uttrycket “Carpe Diem” pekar mot något enklare och mer kraftfullt. Det pekar på att fånga varje stund, att vara medveten om livet som sker just nu och känna den otroliga gåva det är att leva. Om man tänker att nu måste jag se till att fånga dagen, nu måste jag göra något meningsfullt, då kan man till och med missa poängen som uttrycket syftar på. Man kan bli allt för upptagen och stressad över att göra dagen till något bra. Dagen är redan bra, det är bara att fånga den!

Att titta på stjärnhimlen en mörk vinternatt kan vara en väldigt givande upplevelse som förenar oss med det naturliga och åter för oss mot djupare sanningar som i världen uttrycker sig tydligast genom naturen, inte minst stjärnhimlen. Om vi inte är öppna för vad naturen har att ge och säga till oss har vi stängt en viktigt länk som kan öka medvetenheten i oss. Allt för överskuggade av andra saker kan en blick upp mot stjärnhimlen se väldigt olika ut beroende på hur närvarande vi är och därmed också hur mottagliga vi är att ta in livet. Stjärnhimlen är så kraftfull i sig själv att den alltid är helande för oss att se på. Svårare blir det i det vardagliga livet att upptäcka det magnifika. Det finns där också, genom oss. Är vi medvetna om vår egen existens kommer vi att känna samma glädje som att titta på stjärnhimlen en mörk vinternatt. De djupare sanningar och den kraft som stjärnhimlen uttrycker finns i oss också. Harmonin mellan oss och stjärnhimlen är vad som gör att vi uppskattar den. Naturen är lätt att tycka om eftersom den matchar vår egen inre harmoni.

Vi är andliga varelser som tillfälligt lever i en materiell skapelse i en fysisk kropp. Detta betyder att vi kommer att uppleva begränsningar här som inte är i harmoni med vår sanna natur, som inte är i harmoni med de vi är. Vi är fria andliga varelser som i denna världen blir bundna till tid och begränsningar. Detta är på ett sätt onaturligt och ju mer vi fastnar i det materiella desto mer obekvämt kommer det att kännas. Det är inget fel att ha uppmärksamhet på världen och det materiella men när det överskuggar hela vår upplevelse av livet tappar vi oss själva och den andliga verkligheten. Därmed tappar vi grunden till allt vi upplever och förlorar även känslan av meningsfullhet. Vad som ger oss mening är att vara de vi är. Ingenting kan vara mer meningsfullt.

Vi är här för att införliva det andliga till det materialla. Vi är alla unika uttryck som kommer till världen med olika kvalitéer och förmågor som ger förnyelse till vad som redan är. Vi medskapar på så vis världen vi lever i. Skapelsen är inte färdig utan pågår hela tiden och vi väljer hur den ska formas och bli.

Varje stund är en ny möjlighet att bli och vara de vi är och att göra det vi innerst inne vill. Vi kan när som helst förändra våra liv genom att lämna det gamla och det som inte längre är i harmoni med oss och därefter välja en ny riktning. Vi skapar själva de liv vi lever. Ett första steg är att välja det som ligger närmast vårt hjärta och låta vår inre vilja ske.

Livet på jorden är kort och tillfälligt. Vi behöver använda vår tid här väl. Att ge näring och fokus åt det som verkligen betyder något är det bästa receptet för lycka och framgång.

Den största lyckan och den största framgången är att upptäcka livet och det mirakel det är att finnas till.

/Mathias Semborg
Anmäl
2011-09-22 15:25 #1 av: SandraBo

Otroligt bra skrivet! Det går verkligen in i hjärtat =)

Gillade förklaringen om Carpe Diem. Den är nog -som du säger- missförstådd av många.

Tack för en jättebra atrikel! =D

Anmäl
2011-09-23 12:52 #2 av: szirius

# 2 haha, jag vill bara dela med mig av ett minne  kring just detta med "carpe diem".  Vi var 4 tonårstjejer i London, och den ena hade som motto " carpe diem" och hon pratade alltid om detta - men vi hade HLET olika syn på vad det innebar.

Jag kände att det kunde vara att sitta och njuta på ett café i flera timmar, i samtal eller tystnad och bara glädjas åt att vara tillsammans. För henne var det att panikgöra London under en helg och hinna se ALLT. Jag kan säga att vi till slut splittade på ossFlört

 

Tack för dina tankar.Glad

Anmäl
2011-09-27 15:11 #3 av: crinalina

Tack Mathias för en jättebra och inspirerande artikel. Jag har just nu väldigt mycket som pågår i mitt liv, saker jag valt för att jag vill göra dem, och jag insåg häromdagen att jag inte njöt av någon av dem. Vilket ju inte alls är min mening med att göra dem. Din artikel satte ord på mina egna tankar. Att jag "glömt bort" att njuta av det som pågår fick jag rejält påpekat då häromdagen då en väldigt negativ sak var på väg att hända, tills jag insåg varför och varifrån det kom. Då kunde jag vända även det tillbaka till positivitet igen.

Att leva i stunden och njuta av vad det än är man gör är nog det viktigaste som finns. Att fånga stunderna, hela tiden. Tack för påminnelsen.

szirius, jag känner igen mig i det där. Jag är den typen av person som anser att inte göra någonting hemma i sängen en hel dag kan vara att fånga dagen, likväl som att allt jag just nu gör också är att fånga dagen då chanserna för alla de saker jag vill göra dök upp samtidigt. Många förstår det sista men inte det första. Vad man än gör i livet ska man njuta av det. :D Ibland får jag höra, när jag berättar att jag tillbringat min enda lediga dag i veckan med att ligga i sängen och läsa eller titta på tv, att jag borde vara mer aktiv. När jag då tittar på dem och talar om att jag jobbar 55 timmar i veckan, läser spanska och går en 4-årig skribentkurs så bara tittar de på mig och undrar hur jag har tid att inte göra någonting på söndagar. Jag svarar då att det beror på att jag värderar att inte göra någonting lika högt som allt det andra. :D (Jag gör dock allt detta samtidigt under en kortare tidsperiod så jag kan ha mer tid att inte göra någonting alls sen ;) haha)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.