Om Law of Attraction

Begreppets Historia

2010-12-18 13:54 #0 av: SandraBo

Att säga att Law of Attraction har en historia är ganska fel egentligen, då den existerat lika länge som tyngdlagen, eller hela universum över huvudtaget. Men Själva begreppet har dock en historia inom våra ramar av tid.

Law of Attraction är inte något nytt fenomen - trots att den nya populariteten i form av böcker och filmer har fått det att verka så. I själva verket har denna attraktionslag funnits och varit omtalad länge. Då den kan spåras inom våra ramar av tid, så kan vi faktiskt se att den sattes inom termen "Law of Attraction" redan innan dessa filmer och böcker kom som vi känner till idag.

Begreppets start kan hittas inom hinduismen. Främst på grund av att hinduismen hade en stort inflytande på teosofin, då denna lag nämns i dessa teosofiska texter. Det första riktiga omnämnandet av begreppet förutom hinduismen, är i en bok om esoteriska mysterier skriven 1877 av Helena Blavatsky.

New York Times var den första stora tidningen som använde sig av frasen Law of Attraction. Då de 1879 beskrev tågen i guldruschen i Colorado som "rör sig i lydnad för någon occult attraktions lag som övervinner alla hinder i deras framsteg mot sin destination". De beskrev alltså attraktionslagen som något ockult och mystiskt, men ännu var inte begreppet redo att tas till av befolkningen.

Senare år 1902 nämnde boken Som en människa tänker, av James Allen, en idé som faktiskt liknar lagen om attraktion, men ännu så hade inte begreppet satts till orda. Namnet på boken fick Allen emellertid (liksom det allmänna begreppet för Law of Attraction) från den antika judiska ordspråksboken, kapitel 23 vers 7, där det står "Som en människa tänker i sitt hjärta, så är han".

Samma år som Allen släppte denna bok refererade den elektriska ingenjören John Ambrose Fleming till något som också liknade Law of Attraction då han beskrev "varje avslutad manifestation, på alla plan" som "en outsläcklig energi av attraktion" som orsakar till att objektet i fråga "stadigt ökar i styrka och definition av syftet, tills processen av tillväxt är en klar och mognad form som framstår som ett fullbordat faktum". Med detta menade han att allt som finns runtomkring oss har vi attraherat in i våra liv, och desto mer tanke och syfte vi lägger på allt vi med vilja eller ovilja attraherar, desto klarare bli manifestationen i slutändan. Vilket leder till ett mer självklart slutresultat av den till en början lilla tanken.

På 1900-talet började attraktionslagen vinna i popularitet. Den användes i William Walker Atkinsons bok år 1906, Thought Vibration or The law of Attraction in the Thought World, grundprincipen i hans bok var "Du är vad du tror, inte vad du tror att du är". Frasen Law of Attraction har också medverkat i skrifter av teosofiska författare som William Quan Judge (1915) och Annie Besant (1919).

I Wallace D. Wattles bok The science of Getting Rich (som publicerades 1910) förespåkar Wattles liknande principer som säger att om man verkligen tror och fokuserar på det som man önskar i sitt liv, så kommer det att manifesteras på det materiella planet. Han nämner också både i förordet och i senare kapitel av denna bok att hans utgångspunkt har sin grund i det monistiska hinduiska uppfattningen att Gud genomsyrar allt och kan leverara det som vi fokuserar på. Dessutom visar boken också att negativt tänkande kommer att visa negativa resultat.

1937 publiserades boken Think and Grow Rich skriven av Napoleon Hill (Napoleon inspirerades till skrivandet av affärsmannen Andrew Carnegie stora framgångar inom företagsamhet). Denna bok har inspirerat många kända personligheter genom åren att läsa mer om och använda sig av Law of Attraction. Boken har också kommit att bli en av de mest sålda böcker genom tiderna, efter att ha sålt över 60 miljoner exemplar. I boken pratar han om vikten av att kontrollera sina egna tankar för att uppnå framgång, liksom den energi som tankar har och deras förmåga att locka andra liknande tankar.

Napoleon Hill håller i sin bok Think and Grow Rich
Napoleon Hill håller i sin bok Think and Grow Rich

Från dess början på 1900-talet med dessa böcker i åtanke, växte snart Law of Attraction in i vårt samhälle, och många började ta upp ämnet, men dock inte under dess original namn, utan begreppet har satts i många olika fack presenterade inom olika ämnen. Dessa har kallats för positivt tänkande, nytänkande, gudomlig vetenskap, psykisk själslig och andlig vetenskap, positiva energier, och många fler. Dock har de underliggande begreppen varit densamma, och kommit från samma källa av information.

År 2004 upptäckte Rhonda Byrne, Wallace D. Wattles bok The Science of Getting Rich, vilket startade hennes skrivande och utforskande som resulterade i boken och filmen The Secret.
Efter detta florerade det både i böcker och filmer på internet kring detta ämne.

TheSecretLogo.jpg
The Secret av Rhonda Byrne

Det finns många viktiga personligheter som jag inte nämnt i denna text som har varit betydelsefulla i skapandet av begreppet i dess mening. Men jag hoppas att denna text skapar ytterligare nyfikenhet hos dig som läsare och efter detta väljer att utforska detta oändliga ämne.

Tack vare att vi lever i den tid vi gör idag, så har vi nästintill oändligt mycket tillgång till information kring detta. Vilket i sin tur skapar stora möjligheter till såväl fördjupning som till vidareutveckling.

Varma Hälsningar
Sandra Bodinger - Sajtvärd

Källa:

Power of Law of Attraction
Think and Grow Rich -Wiki
The Science of Getting Rich - Wiki

Law of Attraction - Wiki

Anmäl
2010-12-30 00:06 #1 av: [GunillaF]

Så länge det funnits levande varelser som kunnat tänka så har attraktionslagen funnits.

 

Anmäl
2010-12-30 08:37 #2 av: SandraBo

Absolut! =D

Många termer har funnits och finns fortfarande på det. Jag personligen tycker om att använda Law of Attraction, grejen är bara den att det flesta i min omgivning ser ut som frågetecken när jag nämner det. Men det är bara roligt att få lära andra om något nytt, de flesta blir intresserade =D

Anmäl
2011-01-08 11:28 #3 av: glittertind

Det man sår får man skörda.... Karmalagen... Kärt barn har många namn, men i vårt materiella samhälle måste man tydligen skala bort allt som kan sättas i samband med religion, och då är namnet viktigt.

Detta är universums äldsta grundlag, äldre än både materian och människans själ. Det är den skapande principen, som sätter allt i rörelse.

"Salig är den, vars huvud står med hjärta i förbund." sa en stor lärare för 2000 år sedan, och menade då att om man kan kontrollera känslorna med tankarna, har man kommit långt på vägen.

Nu talar vi om "mental träning" i samband med allt från smärtlindring i olika sammanhang till rökavvänjning, och inom idrotten används detta sedan länge för att höja prestationsförmågan inför stora tävlingar.

Olika kulturer har genom tiderna varit mycket medvetna om denna lag... Den använs som svart magi, och som healing inom olika religioner. Men vi "upplysta" moderna människor övertygas inte så lätt. Men nu har vi kommit på det själva, och gett lagen ett eget namn.

Attraktionslagen, ja, visst... varför på engelska? Den är ju släkt med gravitationslagen och tyngdlagen som är dess materiella paralleller...

Det är samma lag, fast med tanketeria, i stället för materia...

Med varma hälsningar

glittertind

 

 

 

Anmäl
2011-01-08 12:10 #4 av: SandraBo

#3 jag gillade ordet Tanketeria =D

jag valde att döpa sidan till dess namn på engelska då jag anser att det helt enkelt låter bättre i mina öron ^^

Anmäl
2011-01-08 12:51 #5 av: glittertind

Ja, det är helt rätt att göra så! Det som är mest allmängilltigt. Då förstår alla vad det är. Jag ville bara ge det en vidare belysning.

Det är en sanning, som är jättesvår att leva positivt efter, när stress och arbetsliv vill döda alla egna tankar. Rädsla, oro och ångest och skräck är krafter, som vill styra först känslorna, sedan tankarna. Där är det svårt att vända, och det är då det är viktigt att skriva eller prata sig till rätt riktning. Arbetslöshet, sjukdom, pengarbrist är mycket svårt att hantera för de allra flesta.

Då tänker man lätt till sig det negativa, om man inte hittar rätta tanketrådar...

En gammal indian sa:" Fullfölj aldrig en negativ tanke!"

Ljusa tankar!

Glittertind

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.